When Seattle Children’s Hospital wanted to open a new pediatric clinic in a community about 20 miles south of the main medical campus, the health system discovered a scarcity of land on which to build a new facility. Plus, there were no available medical office buildings that offered an option, according to sister publication Health Facilities Management.

The solution was to move into a vacant, 37,000-square-foot retail space in the desired location and with visibility from a nearby interstate highway.

The adaptive reuse project was a first for Seattle Children’s and ZGF Architects LLP, Seattle, so both were entering unknown territory, so to speak. That and the need to maintain the health system’s level of excellence provided plenty of incentive to make it work, says Victoria Nichols, principal, ZGF.      

“Seattle Children’s has a strong brand, they have beautiful facilities and we didn’t want to create something that was less than meeting their standard,” Nichols says.